Ukrajna: eredménytelen volt a minszki ülés


Nem született új megállapodás a nehézfegyvereknek a kelet-ukrajnai frontvonal menti zónából való kivonásáról az összekötő csoport biztonsági alcsoportjának legutóbbi minszki ülésén – jelentették szerdán orosz és ukrán hírforrások. Utóbbiak arról is hírt adtak, hogy Donyeck környékén egyre hevesebb harcok folynak.
A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport alcsoportja kedden eredmény nélkül fejezte be kétnapos tárgyalását a fehérorosz fővárosban. Azzal a céllal ültek össze, hogy újabb megállapodásban rögzítsék a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását a front menti – 30 kilométer széles – ütközőzónából. A dokumentum szövegét azonban nem sikerült egyeztetniük, így aláírás nélkül ért véget a találkozó, azzal az ígérettel, hogy később ismét összeülnek tárgyalni.

Az ukrán, az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár közreműködésével februárban megkötött, úgynevezett Minszk-2 megállapodás ugyan már előírta a nehézfegyverek kivonását a front menti térségből, ezt azonban a felek nem tartották be – ahogy az egyezségben szereplő tűzszünetet sem –, ezért vált szükségessé egy újabb megállapodás megkötése.

mti