Ukrajnában már a jogszabályokat is hamisítják?


„Ilyen még nem volt az ukrajnai választások történetében. Az új választási rendszert a kiírt választások előtt vezetik be, A helyhatósági választásokról törvény végleges szövegét pedig vakmerően és szégyentelenül a megállapított eljárást megkerülve javítgatják. Vagyis hamisítják” – írja Olekszandr Szolontaj szakértő az lb.ua portálon vezetett blogjában.
Aki a boltban naponta találkozik pincében kotyvasztott vodkával vagy téglaporral dúsított paprikával, talán hajlamos egy vállrándítással elintézni a dolgot, hiszen miért éppen a törvények képeznének kivételt egy olyan országban, ahol láthatóan mindent szabad? Azért ismerjük el, az erkölcsi oszlás újabb mélypontját jelentené, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodna, hogy nem történt tévedés, megfelel a valóságnak, amit a szerző állít.
Szolontaj idézett cikkében emlékeztet, hogy egy adott törvénytervezet valamennyi módosításáról rendszerint tájékozódni lehet nyilvános forrásokból, ám a helyhatósági választási törvény (nyilvántartási száma: 2831-3) esetére ez nem vonatkozik.

Azok számára, akik esetleg nem tudják elhinni, hogy ilyesmi egyáltalán lehetséges, a cikkíró egy kis ízelítővel szolgál. Így például – írja – változott a 16. paragrafus 3. része, csökkentve (átlagosan 10–30 százalékkal – a szerk.) a helyi tanácsok képviselőinek számát, amelyet a törvény a település lélekszámától függően rendel megállapítani. A cikkíró szerint ez az eset azért különösen érdekes, mert előzetesen egyetlen képviselő sem nyújtott be hasonló tartalmú módosító indítványt. Csak találgatni lehet, kinek az érdekeit szolgálta ebben az esetben a Legfelsőbb Tanács törvényátíró Anonymusa.
Ez a bizonyos Anonymus ugyancsak „saját hatáskörben” módosította a 86. paragrafus második és harmadik részét, amely a választási kvóta megállapításának mechanizmusát írja le.
A 74. paragrafusból, amely a szavazólapok tartalmáról rendelkezik, szorgos kezek kihúztak néhány sort, így a területi választókörzetben indított jelölt neve után jelen helyzet szerint már nem kell feltüntetni annak születési évét, végzettségét, párthovatartozását, munkahelyét (foglalkozását), lakóhelyét.
A cikkíró elismeri, hogy az ismeretlen tollnok vagy tollnokok utólag számos ponton „tökéletesítették” az egyébként itt-ott valóban fésületlen jogszabályt, a változtatások azonban olyan jelentősek, hogy azt szerinte az elnöknek nem volna szabad aláírnia, hanem vissza kellene küldeni a parlamentbe felülvizsgálatra. A házelnöktől ugyanakkor Szolontaj elvárná, hogy indítson vizsgálatot annak tisztázására, kinek a műve a törvény átírása.
Hogy valójában mi lesz a hivatalos reakció minderre, azt egyelőre nehéz volna megjósolni.

Kárpátalja hetilap