45 ezer forintért veszi a kislányokat az Iszlám Állam


9 éves korig kb. 200 ezer iraki dinárba, vagyis mintegy 45 ezer forintba kerül egy lány, utána egyre olcsóbb. Az ENSZ különmegbízottja szerint valósak a hónapok óta az interneten kerengő árak.

A főként yazidi kisebbséghez tartozó iraki lányok és nők áráról már felkerült egy lista novemberben az internetre, de azóta senki nem erősítette meg a dokumentum valódiságát. Most azonban Zainab Bangura, az ENSZ különmegbízottja állította azt, hogy kapott egy Iszlám Államtól származó “árlistát” áprilisban, amikor Irakban járt – olvasható a vs.hu portálon.

Bandura, aki az Iszlám Állam nőkkel való bánásmódját tanulmányozza, azt tapasztalta, hogy a nőket úgy adják-veszik, “mint egy hordó olajat”, amiről egyébként szintén novemberben egy videofelvétel is nyilvánosságra került. Ott egy árverésen vitatják meg a rabszolgalányok árát, a vevők pedig az IS harcosai, illetve gazdag közel-keletiek. Az árlistát először az Iraqi News publikálta, eszerint egy keresztény vagy yazidi gyermek, legyen fiú vagy lány, 9 éves korig 200 ezer dinárba kerül, egy lány 20 éves korig 150 ezerbe, majd az életkorral tíz évenként megy egyre lejjebb az ár. A 40 és 50 év közötti nőkért már csak 50 ezer dinárt kell fizetni, ez már csak kb. 11 000 forint..

A lányokat és asszonyokat nemcsak szexrabszolgának vásárolják, hanem túsznak is, vagyis azért, hogy aztán a vételár sokszorosáért adják vissza őket a családjuknak.