A végtisztesség minden embernek jár(na)


Egy kárpátaljai asszony több mint egy hete arra vár, hogy a terrorellenes műveletek helyszínén elesett fia holttestét hazaszállítsák és megadja neki azt a végtisztességet, ami minden embernek jár(na) – írta Facebook-oldalán Natalija Zotova, kárpátaljai újságíró és önkéntes.
A szóban forgó 29 éves volóci járási kisszolyvai (Szkotarszk) születésű Ihnatisin Ruszlant, – aki az elmúlt években favágóként dolgozott a munkácsi erdőgazdaságnál – tavaly augusztusban mobilizálták a terrorellenes területen harcoló 93-as alakulat soraiba.
Az asszonyt napokkal ezelőtt fia mobiltelefonjáról hívta egy ismeretlen, aki csak annyit közölt vele: „Ruszlan meghalt”, majd ezt követően a vonal megszakadt. A nő megpróbálta visszahívni, ám a telefonszám azóta nem elérhető.

Hogy kiderítse, valóban meghalt-e Ruszlan, a család az illetékes hatóságoktól próbált segítséget kérni, ám mindenki hátat fordított, vagy csak megvonták a vállukat. Az azóta gyógyszereken élő asszony végső elkeseredésében az önkéntesekhez fordult, hogy megtudja fiáról az igazságot. A volontőrök végül megerősítették a férfi halálhírtérét, és Ruszlan holtestére egy dnyipropetrovszki hullaházban találtak rá. A férfi holttestét augusztus 3-án repülőgéppel szállították volna Kárpátaljára, ám a gép ismeretlen okokból nem indult útnak. Még mindig nem tudni, pontosan mikor térhet „haza” a katona.

„Amikor vitték a gyermekemet mindenki idejött értre, amikor meg vissza kéne hozni a holttestét, mindenki csak bujkál” – idézi bejegyzésében az elkeseredette anya szavait Natalija Zotova. Az önkéntes megjegyzi, hasonló kérésekkel több mint egy éve rendszeresen hívják az elesett és fokságba esett katonák szerettei és barátai.