Az ukrán kormány 500 milliót ígért a bányászoknak


Az ukrán kabinet 500 millió hrivnyát, vagyis 22,7 millió dollárt különített el a bányászok fizetésére az Energetikai és Szénügyi Minisztérium 2015-ös költségvetésében.
Erről a mai nap publikált közleményben lehetett olvasni a Miniszteri Kabinet honlapján. Az így meghatározott összeg a “Szén és Tőzegipar Szerkezetátalakítási programjából” lesz átcsoportosítva a “Szénbányák állami támogatásába, azok költségeinek részleges fedezésére a kész széntermékek árához viszonyítva.” A költségek újra elosztását a pénzügyminisztérium fogja végezni.

Az összeg újrafelosztásáról még július 22-én döntöttek. Akkor Jacenyuk bejelentette, hogy  utoljára hajlandó ilyen döntést elfogadni, és utasítást adott ki a szén árának emelésére, ezzel kiegyensúlyozottabbá téve az állami tulajdonú bányák bevételeit és kiadásait. Mindemellett a bányász ágazatban dolgozók bértartozásaiból felgyülemlett hitelek elérték a 185 millió hrivnyát, vagyis körülbelül 8,8 millió dollárt. Ez a szám a közeljövőben 450 millió hrivnyára nőhet, vagyis 21,4 millió dollárra. Ez év tavaszán az elégedetlen bányászok, a bérhátralék miatt már tüntetéseket is szerveztek. A bányászok akkor az ágazat megreformálását és az energetikai miniszter, Vladimir Demchisin eltávozását követelték.