Lavrov: Kijev hátráltatja a donbasszi konfliktus békés rendezését


A Minszki Ukrajnai Kontaktcsoport biztonságpolitikai alcsoportja Kijev miatt nem tudott egyetértésre jutni a 100 mm kalibernél nagyobb fegyverek kivonásáról. Ilyen véleményt mondott ki az orosz Külügyminiszter, Szergej Lavrov.
Az orosz külügyminiszter arról is mesélt, hogy Malajziában az ACEAH fórum során John Kerry amerikai külügyminiszterrel is megvitatták a minszki megbeszélések folyamatát. Mindkét fél megosztotta egymással véleményét arról, hogy milyen irányba haladnak a béketárgyalások. “Senkit se akarok hibáztatni, de az önvédelmi erők elvégezték a feladatukat, de valamiféle hajthatatlan kijevi kormányt képviselő személyek miatt a tárgyalásoknak el kellett akadnia , – idézik Sergej Lavrovot – A mi értékeléseink alapján, ezzel John Kerry is egyetért, ez a helyzet elkerülhető lenne.” “Vannak előrelépések gazdasági és humanitárius kérdésekben. Így azért remény arra is van, hogy a fegyverek kivonásáról és Sirokino lefegyverzéséről is lesz megegyezés.” – tette hozzá a miniszter.

Oroszország csalódott, hogy Kijev mind a mai napig nem épített ki közvetlen kapcsolatot a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal, jegyezte meg a külügyminiszter. Elmondása szerint a folyamatok politikai úton történő rendezése a minszki megállapodások keretein belül nagyon nehézkesnek ígérkezik, különösen Donbassz különleges státuszának megadását, az alkotmány reformálását és a helyi választásokat illetően. “Mindez, megismétlem még egyszer, hogy a minszki megállapodásokban van ez leírva, úgy kell történjen, hogy az egyeztetésekbe be kell vonni a Donyecki és Luganszki képviselőket is. Nagy sajnálatunkra ilyen közvetlen kapcsolat még mindig nem megfelelő mértékben alakult ki Kijev és Donyeck, Luganszk között. Azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg az Ukrajnával foglalkozó munkacsoportokban érdemi, tartalmas megbeszélés nincs.