Moszkal szomáliai kalózokhoz hasonlította a PSZ fegyvereseit


Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója az 5-ös csatorna egyik műsorában a modernkori szomáliai kalózokhoz hasonlította a Jobb Szektor (PSZ) helyi fegyvereseit. Megjegyezte, bizonyos politikai erők arra használták a törvénytelenül működő félkatonai alakulatot, hogy megkaparintsák a hatalmat a járási közigazgatási hivatalokban.

Bizonyos politikusok magánhadseregként használták a önkéntesekből verbuvált alakulatot. A fegyveresek eleinte a Jobb Szektor által velük szemben támasztott feladatokat látták el ám egy idő után rájöttek, hogy sokkal jövedelmezőbb, ha a megyében tevékenykedő klánokat szolgálják. Megrendelésre felforgatták a megyét, erőszakkal kényszerítenek lemondásra bizonyos járási közigazgatások vezetőit” – fogalmazott Moszkal.
A kormányzó állítása szerint az egyenruhás fegyveresek 2014-ben járási tanácsüléseket látogattak, fenyegették és földre teperték a képviselőket, azért, hogy átjátsszák a hatalmat bizonyos érdekkörök kezébe. Mindezek felett rettegésbe tartották a civil lakosságot. Fegyvereket tulajdonítottak el a terrorellenes övezetből (ATO), símaszkban, lopott autókon razziáztak, úgy, mint a szomáliai kalózok.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy pontosan kinek a magánhadserege lehetett a Jobb Szektor, Moszkal csak annyit válaszolt: „olvasson utána ki pénzelte őket.