Porosenko aláírta a helyhatósági választásokról szóló törvényt


Petro Porosenko ukrán elnök ma aláírta a parlament által július 14-én elfogadott a helyhatósági választásokról szóló törvényt, amelynek értelmében a voksolást 2015. október 25-én tartják meg Ukrajnában, a Krím, Donyeck és Luganszk megyék nélkül.
A parlament által második olvasatban elfogadott jogszabály szerint a helyhatósági választásokon pártszövetségek nem vehetnek részt, de indulhat minden olyan párt, amelyet a törvény elfogadásának pillanatáig jegyeztek be vagy neveztek át.
A jogszabály szerint október 25-én nem tartják meg a helyhatósági választásokat a Krímben, Donyeck és Luganszk megyék területének egy részén az “Oroszországi Föderáció általi ideiglenes megszállás és Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszió”, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokra vonatkozó normáinak betarthatatlansága miatt.
A jogszabály 5 százalékos bejutási küszöböt határoz meg a többmandátumos választókörzetekben a pártok helyi szervezeteinek választási listáival kapcsolatban. Azoknak a városoknak a polgármestereit, amelyekben a választásra jogosult lakosok száma meghaladja a 90 ezret, két fordulóban választják meg.

A törvény alapján visszahívhatók lesznek a helyi tanácsok (önkormányzatok) képviselői az adott közösség követelésére. Ha a képviselőjelöltet párt állította, akkor annak irányító szerve visszahívhatja, és helyére más személyt delegálhat. Amennyiben a képviselőt egymandátumos választókerületben választották meg, akkor a visszahívása, népi kezdeményezésre, aláírásgyűjtéssel történhet.