Porosenko emlékeztette az EU-t az ukránoknak 2016-ra ígért vízummentességről


Az ukrán elnök, Petro Porosenko nagyon reméli, hogy az Európai Unió már 2016-ra eltörli az ukrán állampolgárok számára előírt kötelező vízumot. Ezt a bejelentését egy német újságnak, a Sternnek adott interjújában mondta el. Az interjút az interneten is publikálták.

Ezt megígérték. Európa ki fogja nyitni kapuit Ukrajna előtt” – mondta Porosenko. Azt is megjegyezte, hogy körülbelül 5-6 év múlva Ukrajna kész pályázni az EU-s tagságra, és az ehhez szükséges mélyreható reformokat is kész végrehajtani. “Európa a mi nemzeti ideálunk” – mondta. Azért az is kivehető volt az ukrán elnök szavaiból, hogy nem is olyan könnyű megreformálni egy olyan országot, ahol háború zajlik.

Az interjú során érintették a Donbászi választások témáját is, melyre Porosenko úgy reagált, hogy ha a választások az ukrán törvényeknek megfelelően zajlanak le, készek tárgyalóasztalhoz ülni az így megválasztott vezetőkkel. Azonban ha a DNR és LNR önálló választásokat fog tartani, az csak a kialakult helyzetet fogja tovább fokozni, mondta az ukrán elnök.

“Megvetem azt az elképzelést, hogy országom jövőjében nem honfitársaimmal, hanem más államok képviselőivel kelljen beszélnem” – mondta.

Az ukrán elnök ez alkalommal is megvádolta Oroszországot azzal, hogy fegyvereket szállít Donbászba, és azt is kihangsúlyozta, hogy szerinte Moszkvának érdeke egy befagyasztott konfliktus fenntartása az ország keleti részén. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy Ukrajna nem lesz második Görögország és a fizetőképessége nincs is napirenden jelenleg.