Ukrajnában továbbra is folynak a harcok: egy nap alatt öt katona halt meg


Az elmúlt egy nap alatt öt katona vesztette életét és hat megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében – közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A szóvivő arról számolt be, hogy Donyeck környékén gyakorlatilag szünet nélkül folynak a harcok. Marjinka településnél felkelő diverzáns és felderítő csoportok rendszeresen próbálnak beszivárogni az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területre. Hozzátette, hogy aktívak a térségben az orvlövészek is.

Motuzjanik elmondta, hogy az elmúlt napban a Debalcevótól északra fekvő Szanzsarivka településnél a felkelők egy órán át lőtték aknavetőkkel az ukrán katonákat. Szintén súlyos a helyzet Donyecktől északra, a felkelők ellenőrzés alatt álló Horlivka városától északra és nyugatra lévő, ukrán ellenőrzésű területeken. A felkelők támadásai leginkább a Horlika és Artemivszk közötti vasútvonal mentén fekvő lakott településeket érintik.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében az elmúlt 24 órában viszonylagos nyugalom volt. A szóvivő beszámolója szerint egy támadásról érkezett csak jelentés: a felkelő erők a Hranitne településnél lévő ukrán állást vették aknatűz alá.

 

A donyecki felkelők hírügynökségének tudósítása szerint csütörtökön helyi lakosok tüntettek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek donyecki irodája előtt. A demonstrálók azt követelték, hogy a nemzetközi megfigyelők a helyi sajtóban és a felkelő hírportálokon is tegyék közzé feletteseiknek küldött jelentéseiket. A tüntetőkhöz kiment néhány EBESZ-küldött, akik a demonstrálókat tájékoztatták arról, hogy valamennyi jelentésüket az általuk rögzített bűncselekményekről nyilvánosságra hozzák a misszió hivatalos oldalán, ahol azok bárki számára hozzáférhetők.

MTI