Mi fán terem a Nemzeti Polícia?


Kárpátalján a munkácsi eseményeket követően az eredeti tervtől eltérően korábban kezdték el a rendőri szerv reformját. A héten már az ország elnöke is ellátta kézjegyével a Nemzeti Polícia névre keresztelt alakulatról szóló törvényt. Mit kell tudni az új rendőrségről?

– Van-e értelme az új rendőri szerv létrehozásának, és az miben lesz más, mint az elődje?

– Az ukrajnai rendőrség teljes átalakításának kezdetén vagyunk. A Nemzeti Polícia alapjaiban más struktúra lesz, mint a még meglévő milícia. Ez egy valóban népi formáció lesz, mely nem arra hivatott, hogy megfeleljen a mindenkori vezetők elvárásai-nak, hamis statisztikákat készítsen, hanem az állampolgárok bizalmára épül, és a végrehajtói hatalom központi szerveként fog működni.

– Mi lesz a feladata?

– A belügyi szervek teljes reformja során a belügyminisztérium megmarad ugyan, de megváltozik a hatásköre. Mindössze három funkciója lesz: a költségvetési pénzek elosztása, a káderkérdés kezelése és a rendszer működtetése.

– Miért csak Ungváron és Munkácson alakulnak egységeik?

– Ezek az első lépések. Valahol el kell kezdeni. A továbbiakban az egész megyére ki fog terjedni a tevékenysége.

– Petro Porosenko aláírta a políciáról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy végleg felszámolják a meglévő rendőrséget?

– Ez egy hosszadalmas folyamat lesz, ami két vagy három évig is eltarthat. Egyelőre csak a járőrszolgálat és a közlekedésrendészet szűnik meg, illetve ezek funkcióját veszi át a Nemzeti Polícia. Ezt követően fog lecserélődni a körzeti megbízotti és az engedélyeztetési munkakör.

– Miért kellenek mindehhez évek?

– Azért, mert ez egy bonyolult, számos technikai elemet tartalmazó dolog. Gondoljanak bele, a dokumentációtól az egyenruháig minden megváltozik.

– Hogy halad a kárpátaljai toborzás?

– Nem reméltem, hogy ekkora sikerünk lesz. Gyakorlatilag egy hét alatt a tervezett létszám tízszerese jött össze. A két városban 230 fős legénység és 35 fős törzskar fog szolgálatot teljesíteni. A jelentkezők száma pedig már meghaladja a 3000-et.

– Milyen kritériumok alapján válogatják a leendő állományt?

– A legfontosabb a megfelelő egészségi állapot, fizikai és pszichikai állóképesség, az erkölcsi feddhetetlenség.

– Soknemzetiségű vidéken élünk, ahol nem árt, ha a rendőr ismeri a kisebbségek nyelvét.

– Csak az államnyelv ismerete elengedhetetlen. Egyéb nyelvtudás nincs a kötelező feltételek között…

Balogh Csaba
KISZO