A DNR lakosságának fele csatlakozna Oroszországhoz


A Donyecki Népköztársaság lakosainak azon része, akik csatlakoznának Oroszországhoz egyre nő. Erről tanúskodik az a közvélemény kutatás is, melyet a “Különleges Státusz” szociológiai kutató intézet végzett.

“Azok száma, akik DNR jövőjét abban látják, hogy Oroszországhoz csatlakozzon a megkérdezettek 43%-a.” – olvasható az eredményben. DNR szuverenitása mellett 17% tette le a voksát, 18% pedig egy közös állam létrehozását látnák jónak. A megkérdezettek 11%-a akarna Ukrajna része maradni.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy komoly változás megy végbe a társadalomban. 3 hónappal ezelőtt, áprilisban a függetlenség mellett 42,8% állt ki (-25,8%), az Oroszországhoz csatlakozni vágyok pedig a megkérdezettek 33,8%-a volt (+9,2%). A minszki megállapodásokkal kapcsolatos bizalom is kezd csökkenni. Korábban Ukrajna része akart maradni a megkérdezettek 14,9%-a (-3,9%). Azt is érdemes megjegyezni, hogy februárban ez a szám még 19% volt.

A “Különleges Státusz” szociológiai kutató intézet felmérés augusztusban a Köztársaság 19 városában zajlott és 5900 embert kérdeztek meg. A statisztikai hibázási lehetőség nem haladja meg az 5%-ot.