Kiengesztelték a hajók miatt Putyint a franciák


Francois Hollande francia államfő megegyezett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a francia gyártású, Mistral osztályú deszanttámogató helikopterhordozó hajókkal kapcsolatos kártérítési ügyben. Párizs 1,1 milliárd eurónyi (341 milliárd forint) összegű kártérítést fizetett a rohamhajók leszállításának elmulasztásáért az orosz félnek. Moszkva szerint a kérdés ezzel megoldódott – olvasható a Napi Gazdaság Online hírében. 
A hajókon található orosz tulajdonú eszközök visszajuttatása után a francia állam tulajdonába kerülnek a hadihajók. A kelet-ukrajnai válság következtében Párizs a NATO-szövetségesek nyomására, még tavaly szeptemberben döntött a Moszkva által megrendelt rohamhajók az orosz fegyveres erők részére történő átadásának elhalasztásáról.
A Krím félsziget annektálását követően a nyugati államok gazdasági jellegű ellenlépéseket foganatosítottak az oroszokkal szemben, amelyek a védelmi iparra is kiterjedtek. A fejlett haditechnika jövőbeni esetleges leszállítása az üzlet sok kritikusa szerint azonban politikailag aláásta volna az oroszokkal szembeni nyugati szankciós politikát, így a hadihajók átadását végül nemcsak felfüggesztette, hanem meg is tagadta a francia kormány. Ennek ellenére az orosz haditengerészet alakulatai jóval az ukrajnai konfliktus kitörése után is a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire kikötőjében tartózkodtak, hogy a speciális hajók működtetésének gyakorlatát elsajátítsák. A kilátásba helyezett orosz retorziók mellett a fegyverüzlet meghiúsulása komoly gazdasági és presztízsveszteséget jelent Párizsnak.
A felmondott megállapodás teljesülése esetén a franciák 1,2 milliárd eurót (372 milliárd forint) kereshettek volna az üzleten, így viszont havonta 5,5 millió dollárnyi (1,5 milliárd forint) összeget fordíthatnak olyan rohamhajók fenntartására, amire a francia haditengerészetnek igazából nincs is szüksége, felhasználásuk jelenleg kérdéses.
Elemzők egybehangzó véleménye szerint a franciák minden bizonnyal túl akarnak majd adni a hadihajókon, a potenciális vásárlókról azonban még nem érkeztek híradások. A francia védelmi ipar ékkövének tartott Mistral osztályú rohamhajókat 2006-ban rendszeresítették az országban. Jelenleg három ilyen hadihajó teljesít szolgálatot a francia flotta kötelékében.