Nőket végzett ki az Iszlám Állam


Tizenkilenc nőt végeztek ki az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet fanatikusai az iraki Moszulban, mert nem voltak hajlandók a dzsihadisták szexrabszolgáivá válni – derült ki az iraki Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) sajtófelelősének közléséből.

A kurd sajtóilletékes az IraqiNews.com hírportál beszámolója szerint azt mondta, azért szabták ki a nőkre a büntetést, mert nem voltak hajlandó részt venni a “szexuális dzsihádban”. Ez a vahhábita csoportoknál bevett gyakorlat: a nők állítólag önként jelentkeznek az iszlám uralmáért harcoló férfiak kielégítésére.

A feltehetően néhány napja meggyilkolt nőkről nem lehet tudni, hogy a jazidi kisebbséghez tartoztak volna, akik közül az IÁ fegyveresei több száz nőt és lányt raboltak el, hogy szexrabszolgasorsba taszítsák őket. Az IÁ szunnita szélsőségesei “sátánimádóknak” tartják a jazidikat, akiket szerintük el kell pusztítani, a nemzetiség nő tagjaival pedig kedvük szerint lehet tenni.

Zainab Bangura, a konfiktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló ENSZ-különmegbízott áprilisban arról számolt be egy iraki útjáról visszatérve, hogy a sokáig kétkedéssel fogadott szexrabszolga-kereskedésről szóló hírek valósak. Kifejtette, hogy az áruként kezelt nőket úgy adják-veszik, mint a benzines hordókat: a szélsőségeseknek árlistájuk van az eladásra szánt nőkről, a legfiatalabbak a legdrágábbak, s minél korosabbak, annál olcsóbbak. A szélsőségeseknek külön kézikönyvük van, hogyan bánjanak az elrabolt nőkkel és lányokkal, a kényszerházasságok és a nők eladásának felügyelésére pedig külön hivatalt állítottak fel.

mti