Porosenko katonai együttműködésről egyeztetett a amerikai kongresszus tagjaival


Az ukrán elnök megvitatta a jelenleginél még szorosabb katonai együttműködés lehetőségét az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának Ukrajnába látogató delegációjával, beleértve a katonai és katonatechnikai együttműködést is, illetve az amerikai befektetések Ukrajnába csábítását, jelentette az ukrán elnök sajtó osztálya.

“A felek ezen kívül megvitatták az USA és Ukrajna közötti még szorosabb együttműködések lehetőségét a következő területeken: kybervédelem, katonai és katonatechnikai szféra, Ukrajna reform programjának támogatása, különösen az energetikai szférában.

Külön figyelmet fordítottak az ukrajnai amerikai befektetések biztonságára, a jövőbeli tengerentúli befektetések Ukrajnába csábítására, illetve amerikai vállalatok bevonására országunk privatizációs programjába.” – olvasható a közleményben. Szó esett a tárgyaló felek között a minszki megállapodások teljesítési folyamatairól is. Porosenko kifejezte háláját az Egyesült Államok következetes és határozott támogatásáért, melyet Ukrajnának biztosítanak, és felhívta a figyelmet azon lépések szükségességére, melyek segítik a helyzet de-eszkalálását és a felek által korábban egyeztetett intézkedések realizálását a biztonságpolitikai, humanitárius és politikai szférákban. Az ukrán elnök kiemelte az USA szerepének fontosságát Ukrajna szuverenitásának és függetlenségének támogatásában, Kijev védekezési képességeinek növelésében való segítségben, az ország belső reformjának és a gazdasági helyzet stabilizálásának kivitelezésében. Porosenko abban reménykedik, hogy ez a támogatás a jövőben csak erősödni fog, mondták el az elnök sajtó osztályán. Az amerikai kongresszus delegációjának vezetője, Nancy Pelocy kifejezte az amerikai nép szolidaritását az ukrán nép iránt és kifejezte, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Kijevet.