Három kontinensről közel 700 magyar cserkész érkezetett a New York állambeli Jubileumi Nagytáborba


Három kontinensről közel hétszáz magyar cserkész érkezett az ötévente megrendezett Jubileumi Nagytáborba a New York állambeli Fillmore Sík Sándor Cserkészparkjába – tájékoztatta közleményében az MTI-t Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ).

Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Argentína, Brazília, Ausztria, Németország, Svédország, valamint a Kárpát-medence – Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Vajdaság és Magyarország – magyar cserkészszervezeteinek képviselői augusztus 5. és 16. között táboroznak a fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban.
“Felemelő és egyben megható azt látni amikor magyar cserkészek, akiket tengerek választanak el egymástól, itt Fillmore-ban egymás nyakába borulnak a hosszú út végén” – jelentette ki Szentkirályi Endre, a jubileumi tábor parancsnoka.
“Ezeket a gyerekeket a magyar nyelv és a cserkészet szeretete egy életre köti össze” – tette hozzá.
Az idei összejövetel két fontos jubileum jegyében zajlik: az 1910-ben megalapított magyar cserkészet fennállásának 105., illetve a kommunista kormány által betiltott szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulójáéban.
A cserkészek játékok és vetélkedők formájában ismerkednek a magyar hagyományokkal miközben cserkésztudásukat is gyakorolják a vadonban. A tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán A két koldusdiák című regénye. A cserkészpark nagyrétjén létrehozták a Sárospataki vásártér mását, a maga kézműves műhelyeivel, üzleteivel, hivatalaival, kápolnájával, a hadnagyok székhelyével, a haranggal, a fő- és kiskapuval és egy szökőkúttal.
A táborzáró hétvégén óriási “lakodalmat” is rendeznek, ezer cserkész és vendég részvételével, élő népzenével és táncmulatsággal. A táborlakók tanulmányozzák a hagyományos népi esküvői szokásokat, a Magyarországról meghívott Nógrád Táncegyüttes 13 tagjának közreműködésével.
Az érdeklődők az összejövetel eseményeit a www.jubitabor.org illetve a Facebook és a Rákóczi Rádió adásain keresztül követhetik.

mti