Utasítást adott Brüsszel a határvédelemre


Az Európai Bizottság felszólította az uniós tagállamokat, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben, így pénzzel és eszközökkel is segítsék az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex megnövekedett feladatainak ellátását a határok védelmében.

Felszólította az Európai Bizottság az uniós tagországokat, hogy tegyenek eleget ígéretüknek, és segítsék az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex megnövekedett erőfeszítéseit, különös tekintettel a Görögországba és Magyarországra tartó bevándorlóáradat kezelésére.

Natasha Bertaud, a brüsszeli testület szóvivője elmondta, hogy a bizottság levelet kapott a Frontextől, amely szerint a tagállamoktól egyelőre nem érkezett elegendő felajánlás ahhoz, hogy az ügynökség végre tudja hajtani tervezett műveleteit.

A tagállamok nemcsak pénzügyi hozzájárulással, hanem technikai jellegű támogatással – például járművek küldésével – és személyzet rendelkezésre bocsátásával is segíthetnek. Az EU-tagországok vezetői áprilisban állapodtak meg abban, hogy növelik erőfeszítéseiket a határvédelem terén.

MTI