Baloga és pártja a kijevi hatalom ellen lázít


Viktor Baloga parlamenti képviselő és pártja a Jedinij Centr levélben fordult a kárpátaljaiakhoz. Az elmúlt napokban többen, több városból és járásból is jelezték, hogy postaládájukban megtalálták az írást, mely élesen bírálja a kijevi hatalmat.

A levél szerzője a regnáló hatalom módszereit a korábban megbuktatott rezsimhez hasonlította, ugyanis, hogy teszteljék az új választási stratégiákat Kárpátaljából katonai gyakorlóteret csináltak. Egy másik feltevés szerint valójában az egész csak arra ment ki, hogy a legfelsőbb vezetést átvegye az irányítást a jól jövedelmező csempészüzlet felett. Mindemellett megpróbálták gyanúba keverni, és teljesen megsemmisíteni a Jobb Szektort és a megyében működő társadalmi mozgalmakat. Törekvések voltak rendkívüli állapot kihirdetésére és ezzel párhuzamosan a helyi hatalom központosítására. A levél többek között azt is taglalja, hogy a hatalom lejárató kampányt indított a Jedinij Centr, a legfőbb politikai ellenfele ellen.
Korábban „A kormányzat rombolja a békét Kárpátalján” feliratú Jedinij Centrhez köthető óriásplakátok is megjelentek a megyében.

Így ír a levélről Igor Kovalcsuk ungvári újságíró:

Találkoztam a kárpátaljai szeparatizmussal. A templomhoz hoztak egy értesítést a Jedinij Centr politikai párttól, amelyen Baloga (parlamenti képviselő) aláírása szerepel. A kijevi hatalom elleni lázadásra szólít fel. Mintha Kárpátaljának saját hagyományai lennének és saját gyökerei és Kijev pedig nem tisztelné ezt és csempészeknek titulál minden itt élő állampolgárt. Arra szólítja az embereket, hogy ellenkezzenek a kijevi kormány törvényeivel és rendeleteivel. Sajnos nem sikerült lefényképeznem, de az emberek azt mondják, hogy minden kárpátaljai település postaládába dobtak egy ilyen felszólítást. 
Az a kérdésem Balogához, hogy egy második Donbásszt akar Kárpátalján? Valamiért a kárpátaljaiak nem sértődtek meg a csempészés kijelentéssel (akik ezzel nem foglalkoznak), akkor ez magát miért nyugtalanítja ennyire? Csak bajt fog okozni, majd diplomata igazolványával elmenekülni az országból, de ha már nem gondolkodik a lakosságról, akkor gondoljon a fiára, akitől ezt az igazolványt elvették… Kárpátaljai hazafiak és állampolgárok kérem figyeljenek fel erre a felhívásra. Ne engedjük meg, hogy vér folyjon ezen a földön.