Élénkültek a harcok Kelet-Ukrajnában


Az ukrán hadsereg vezérkari főnöke, Viktor Muzsenko arról számolt be az elnöknek, hogy mára virradóan megélénkültek a harcok Kelet-Ukrajnában, a felkelők vasárnapról hétfőre virradóan többször is megsértették a minszki egyezmény – közölte a vezérkar sajtószolgálata.
A Donyeck megye déli részén Sztarognativka körzetében a felkelők nehéztüzérségi fegyverekkel lőtték az ukrán katonák állásait, ezzel megsértve a minszki megállapodást.
Petro Porosenko ukrán államfő arra utasította a fegyveres erőket, hogy a történteket – a minszki egyezmény durva megsértését – jelentsék az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőknek és az úgynevezett kontakcsoportnak. Az elnök szerint a hatóságok maximálisan kontrollálják a helyzetet.
A vezérkar közleménye szerint a harcok fokozódása, összefüggésbe hozható azzal, hogy a múlt héten ismeretlenek felgyújtották az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelőinek négy páncélozott autóját. Úgy vélik, hogy a felkelők így akarják megfélemlíteni a megfigyelőket és korlátozni a munkájukat, az objektív tájékoztatásról.
Kapcsolódó információ, hogy a felkelők ellenőrzése alatt álló területeket tartózkodik Alekszandr Lencov orosz tábornok a szeptemberi minszki megállapodások megvalósítását elősegíteni hivatott, úgynevezett kontaktcsoport vezetője.