Hőség: Lengyelországban korlátozzák az áramfogyasztást


Lengyelországban is tombol a kánikula, ezért korlátozzák az áramfogyasztást.

A folytatódó hőséghullám miatt áramfogyasztás-korlátozást rendelt el hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a lengyelországi nagyfogyasztók számára, a gazdasági minisztérium válságstábot állít fel. A hétfőre elrendelt legmagasabb fokú korlátozás a 300 kilowattnál magasabb teljesítményre szerződtetett üzemekre, intézményekre vonatkozik, a kórházak kivételével. A nagyfogyasztók 10 és 17 óra között csak minimális, az üzembetartást biztosító energiafogyasztásra jogosultak.

A korlátozást az utóbbi napokban fennálló, Sziléziában és Nyugat-Lengyelországban 40 fokot is érő hőség következtében túlterhelt átviteli hálózat miatt vezették be. A tehermentesítéssel a teljes hálózati üzemkiesést próbálják megelőzni.

A PSE SA már pénteken arra kérte a kisfogyasztókat, korlátozzák a nagyobb áramfogyasztást igénylő készülékek – mosógépek, mosogatógépek, klímaberendezés – használatát.

Az alacsonyabb nyári energiafogyasztás ellenére fenyegető áramszolgáltatás-kiesést a TVN24 hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint az is okozhatja, hogy a kiszáradó folyók kevesebb vizet juttatnak az erőművek hűtőberendezésének. Emellett többen a hétfőn kiszabott fogyasztáskorlátozást a lengyelországi átviteli hálózat elavultságával hozzák kapcsolatba. A múlt század 60-as és 70-es éveiben létesített hálózat korszerűsítését a szakemberek évek óta szorgalmazzák.

mti