Találkozó a jósszomszédság jegyében


Ukrán-magyar jószomszédsági napot tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon megrendezett hagyományos lakodalmas fesztivál keretein belül, ahol a díszvendég Ukrajna volt.

Az eseményen Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Csutora Zsolttal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárával valamint Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnökével folytatott megbeszélést – tájékoztatott a megyei közigazgatás sajtószolgálata. A tanácskozáson Volodimir Csubirko köszönetet mondott a magyar államnak azért, hogy Ukrajna mellé állt és támogatja az országot ebben a nehéz periódusban. Továbbá kiemelte, hogy a megyei tanács kiemelt figyelmet fordít a határ menti és a határokon átnyúló együttműködéseknek, azzal a céllal, hogy javítsák a gazdasági stabilitást, kedvező befektetői, vállalkozói, munkavállalói klíma alakuljon ki a régiónkban.

A találkozó elhangzott, hogy Kárpátalja szoros és gyümölcsöző kapcsolatokat ápol tizennégy régióval és számos európai országgal. A helyi önkormányzatok is aktívan együttműködnek. Az elvi megállapodás már létrejött az együttműködésről Jász-Nagykun-Szolnok megyével, cselekvési program készül Borsod-Abaúj-Zemplén megyével.

Szó esett az Európai Unió Keleti Partnerség Programja keretében Kárpátaljának nyújtandó még májusban elfogadott 155 millió forint összegű magyarországi fejlesztési támogatásról.