A kijevi konzulátusokon hatalmas sorok vannak


Hatalmas sorok alakultak ki Kijevben a magyar, a lengyel, és a cseh konzulátuson, amióta bonyolították a schengeni vízum megszerzésének eljárását – írja az ua-reporter egy fővárosi turisztikai iroda munkatársára hivatkozva.

Szergej Sztorozsuk szavaiból kiderül, hogy korábban minden sokkal egyszerűbb volt, hisz az utazni vágyóknak nem kellett személyesen megjelenni a konzulátusokon. Elég volt, ha az utazási iroda menedzsere egyedül jelent meg a szükséges papírokkal. Az utazásszervező egymaga akár 50 ember igénylését is intézhette, de amióta az ujjlenyomat vétel miatt személyesen kell megjelenni, azóta hatalmas sorok vannak, viszont a vízumközpontok dolgozóinak a létszámát nem növelték.

Például a magyar külképviseleten csak szeptember negyedikére adnak időpontot. A Magyarország Kijevi Nagykövetségének Konzuli Osztályán néhány igénylőnek azt javasolták, hogy utazzanak Beregszászba és az ott található konzulátuson adjanak ujjlenyomatot. Ám Sztorozsuk szerint senki sem hajlandó 800 kilométer utazni, csak azért, hogy levegyék tőle a biometrikus adatokat.

Az utazásszervező magyarázata szerint azért pont ezen a három konzulátuson van a legnagyobb probléma, mert ezek tranzit országok, a célállomáshoz ezeken keresztül vezet az út. Vannak olyan külképviseletek, mint például az olasz és a spanyol, ahol sokkal szigorúbbak a vízum megszerzésének követelményei, ezért itt nincsenek fennakadások. Sztorozsuk azt is megjegyezte, hogy azok, akiknek elege lett ezekből a hercehurcából, inkább más úti célokat választanak, mint például Törökország, Sri-Lanka, vagy például Egyiptom.

„Az utazási irodák megpróbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Egyre több utazást ajánlanak azokba az országokba, ahová nem kell vízum, vagy amely országnak a konzulátusán nincsenek sorok” – fogalmazott a turisztikai szakember.