Egyre nehezebben tudják teljesíteni a mozgósítási terveket Ukrajnában


Az ukrán hadkiegészítők egyre több újdonságot találnak ki, csakhogy teljesítsék a mobilizációs terveiket – írja Novorosszia hírügynöksége. A lehetséges katonáknak pénzt fizetnek, az utcán körbeveszik őket, az utóbbi napok hírei szerint pedig hamis behívókkal is katonai szolgálatra akarják kényszeríteni őket.

A hatodik mobilizációs hullámból már csak egy hét maradt. Augusztus 17-én összegzik a mozgósítás eredményességét. Hivatalos adatok egyelőre nincsenek, de a Vesztyi információi szerint ez lesz az egyik legeredménytelenebb mozgósítás Ukrajna nyugati részén, és még Kijev sem büszkélkedhet majd az eredményekkel. Viszonylag jól teljesít Dnyepropetrovszk, Zaporizzsja és az ország középső része. Néhány megyében például azzal próbálják katonai szolgálatra csábítani a férfiakat, hogy pénzt ígérnek nekik ezért, vagy pedig egyszerűen vadászatot hirdetnek rájuk. Kijevben például hamis behívókat kezdtek terjeszteni.

„A potenciális katonák figyelmének felkeltése céljából Ternopil megyében Vlagyimir Blihar helyi üzletember kísérletet hajtott végre. A katonáknak egy egyszeri, 20 ezer hrivnyás támogatást, havi pénzösszegeket, valamint 100 ezer hrivnyát ígért, ha sebesülést szenvednek” – írta a Vesztyi.

„Dnyepropetrovszk megyében a mozgósított személyeket megcélozva “szafarit” hirdettek. Erről egy videó is megjelent a világhálón, amit a sorkötelesek vettek fel. A katonai komisszárok 5-7 fős csoportokba tömörülnek, kiválasztanak maguknak egy áldozatot az utcán, körbeveszik, azt követelik, hogy valamilyen igazolvánnyal igazolja magát, majd átadnak neki egy értesítést” – írta a Vesztyi. A hadkiegészítők szerint ez a módszer teljesen legális, hiszen akár az utcán fényes nappal is átadhatják az értesítőket, a törvény pedig nem szabályozza, hogy az eljárásban hányan vehetnek részt.