A magyar közösség szociális helyzetéről tájékozódott Czibere Károly Kárpátalján


A magyar kormány soha nem fogja magára hagyni a kárpátaljai magyar közösséget a nehézségeivel, mindig vele lesz, amikor bajban van – jelentette ki szerdán Beregszászon Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, amikor részt vett a város ingyenkonyhájának kenyérosztásán.

Czibere Károly, aki egynapos kárpátaljai látogatása során tájékozódott a helyi magyarság szociális helyzetéről, Beregszászon megbeszélést folytatott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, az ukrán parlament képviselőjével és Babják Zoltánnal, a város polgármesterével. A politikus felkereste a másfél hónapja működő beregszászi ingyenkonyhát, és részt vett a református egyház által szervezett kenyérosztáson.
A megjelentekhez szólva az államtitkár hangsúlyozta, látogatásával is jelezni szeretné a magyar kormány és az anyaország cselekvő szolidaritását, közösségvállalását a nehéz időket élő kárpátaljai magyarsággal. Kifejtette, a magyar kormány nagyon helyes és fontos döntést hozott tavasszal, amikor elhatározta, hogy állami szintű, szervezett támogatást nyújt a kárpátaljai magyaroknak.
„Ígérem, hogy a magyar kormány soha nem fogja magára hagyni a kárpátaljai magyar közösséget a nehézségeivel, mindig vele lesz, amikor bajban van” – hangsúlyozta a politikus. A Beregszászon szerzett tapasztalatairól szólva példaértékűnek nevezte azt az összefogást, ami az anyaországi testvértelepülések részéről nyilvánul meg a kárpátaljai magyarok érdekében. Kiemelten fontosnak mondta az egyházak segélyszervezetei által Kárpátaljának nyújtott széleskörű szociális támogatást.
Czibere Károly a Kárpátaljai Református Egyházkerület beregszászi diakóniai központjában egy kisbuszt adott át a munkácsi járási Dercen református egyházközségének. Ennek kapcsán emlékeztetett: válság idején a helyi közösségek rendszerint bezárkóznak, elszigetelődnek a környezetüktől, ennek a hátránynak a megszüntetését fogja szolgálni a személyszállító jármű használata. Hozzátette, hamarosan a Beregszászhoz közeli Mezővárinak juttatnak egy kisbuszt, amellyel mozgássérült gyermekek utaztatását oldják majd meg.
Az államtitkár az MTI érdeklődésére elmondta, kárpátaljai látogatása azt a célt is szolgálta, hogy személyesen tájékozódjon arról, mire van és mire lesz szüksége a kárpátaljai magyarságnak a következő hónapokban. Mint kifejtette, már most elkezdik a felkészülést az Ukrajnában igencsak nehéznek ígérkező téli időszakra. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen folytatódni fognak a korábban elkezdett támogatási programok. Azt is elmondta, hogy Kárpátalján, ahol már többször is járt, a szociális segítségnyújtás olyan módszereit ismerte meg, amelyeket Magyarországon is érdemes lenne meghonosítani.
Babják Zoltán, Beregszász polgármestere – köszönetet mondva a magyar kormány és az anyaország támogatásáért – arról tájékoztatta Czibere Károlyt, hogy az év végéig megoldott az egyházak és segélyszervezeteik támogatásával működtetett ingyenkonyha fenntartása, amelyhez az anyagi fedezetet a város testvértelepülései által gyűjtött pénzadományok biztosítják. Közölte, a jelenleg 300 rászorulót élelmező létesítmény kapacitása szükség esetén 600 fő ellátására is alkalmas lenne.

mti