Választások miatt nem lesz áramemelés


Az energetikai piac kritikus helyzet megköveteli a villamos energia fogyasztói árának az emelését – állítja ezt Vadim Hlamazdin az ukrán Energiairányítási Rendszer (EIR) igazgató-helyettese.
Az országos helyhatósági választásokat (2015. október 15.) követően fog emelkedni az áram lakossági ára, ugyanis a tarifák emelése politikai kérdés “– fogalmazott Vadim Hlamazdin egy fővárosi rádiónak adott interjújában.
A szakember ezt a kijelentését arra alapozza, hogy a miniszteri kabinet a napokban eltörölte a villamos energia végfogyasztói árszabályozásáról szóló még 2014. május 21-én hozott rendeletét. Melynek értelmében a 2015. április 1-jei első emelés után szeptember 1-től ismét növelték volna a villamos energia fogyasztói árát. A most eltörölt rendelkezés szerint 2016-ban kétszer, 2017-ben egy alkalommal emelték volna a fizetendő tarifát.
A kormány visszavonta a határozatot, amely a piac által megkövetelt szinten megszabta az fogyasztói árak növelésének az ütemtervét. Ebben a lépésben nem volt logika, a kormányzat ezzel csak halogatja az elkerülhetetlent. Ilyen tarifák mellett sokáig nem bírjuk fenntartani a szolgáltatást” – vélekedett az igazgató-helyettese.
Korábban Arszenyij Jacenyuk, miniszterelnök sürgette a szubvenciós igénylések feldolgozását, ugyanis a kormány ezzel szeretnék kompenzálni a lakossági közmű szolgáltatások megemelkedett díjait.
Emlékeztetőül, április 1-én a minimális lakossági villamos energiaár 19 százalékkal nőt, 0,37 hrivnya kilowattóránként a havonta 100 kWh-nál kevesebb áramot fogyasztó háztartások számára. A havi 100–600 kWh-t fogyasztók számára 0,63 hrivnyába kerül egy kilowattóra, esetükben tehát 50 százalékos volt a drágulás mértéke. A havonta 600 kWh-nál többet fogyasztók 1,4 hrivnyát fizetnek kilowattóránként.