Az ukrán csodafegyver, a mosómedve


A mosómedvéket rendkívül fejlett szaglásuk miatt aknakereső tevékenységre tanítják be az ukrán hadseregben –írja a Komszomoljszkaja Pravda. Eddig is sok furcsa meglepetést okozott az ukrán hadsereg a polgárháború alatt, most azonban egy új ötlet hozta lázba a kijevi hadvezetést, talán a rendkívül éles szaglással rendelkező mosómedvék kihúzhatják szorult helyzetükből az ukrán katonákat.

Az ötlet a harkovi tűzszerész ezred egyik tisztjének a fejéből pattant ki, aki szerint a mosómedvék szaglása még a kutyák hasonló képességein is túltesz, mindössze meg kell tanítani őket arra, hogy helyesen ismerjék fel a robbanószerkezeteket. Harkovban azonnal be is szereztek néhány állatot, hogy bevezessék őket eme tudomány rejtelmeibe.

A kiképzés idején forgatott filmek ugyan azt mutatják, hogy a mosómedvék harcoshoz méltatlanul a ketrec legtávolabbi sarkába menekültek a robbanószert imitáló csomag mellől, és az őket bátorságra kapacitáló egyenruhások felé is csak a fogaikat vicsorították. A tűzszerészek mégis biztató jelnek tekintik, hogy a fogságban is aktívan párosodnak az állatok, és talán a következő nemzedék több érdeklődést mutat majd az aknakeresés tudománya iránt.

Tatjana Miliseva állatorvos szerint a mosómedve semmiképpen nem tekinthető háziállatnak, és ha valóban rendkívüli szaglással is rendelkezik, ez mégsem teszi alkalmassá arra, hogy megkülönböztessen különféle robbanóanyagokat. Arról nem is beszélve, hogy minden tárgyat amit a mosómedvék kézbe vesznek azonnal intenzíven megráznak, forgatnak, majd hozzáfognak, hogy megtekintsék mi is van az új szerzemény belsejében…