Donyeck tűz alatt: az ukrán katonák képzeletbeli győzelmekről jelentenek


A donbásszi helyzet újból kezd kiéleződni – írja a Vesztyi. Az ukrán hadsereg már nappal is tüzérségi támadásokba kezd, ráadásul egyszerre több település ellen is, jelenleg leginkább Gorlovka városát bombázzák. A legutóbbi támadásokban hárman haltak meg az ukrán katonák pedig újabb győzelmekről jelentenek. Azt állítják, hogy stratégiailag fontos magaslatot foglaltak el Sztarognatovka mellett Donyecktől délre. A DNR Védelmi Minisztériuma megcáfolta ezeket a híreket és bejelentették, hogy ez csak az ukránok egy információs trükkje, hogy növeljék az ukránok harci morálját.

Az ukrán lövedéke eltalálta a várost villamos energiával ellátó egyik elektromos állomását is, de a tűzoltók csak kora reggel tudtak a helyszínre érni. A várost szinte egész nap lőtték szüntelenül. A lövedékek nem kímélték a város lakott részeit sem. Egy lövedék egy tó mellett pihenő lakosok mellett csapódott be. A becsapódásban egy férfi is elhunyt. Egy lakóházat több lövedék is eltalált, amelynek a romjai között többen is ott rekedtek.

Az ukrán hadsereg támadásai háromszorosára növekedtek. Szóbeszédek terjednek arról is, hogy hamarosan teljes mérvű támadásokra kerül sor. Az ukrán hadsereg Belaja Kamenka közelében megpróbált áttörni, de a felkelők ellenállásába ütköztek, akiknek sikerült visszaverni őket. Az ukrán médiaszervek azt állították, hogy a katonáik elfoglalták Novaja Laszpa települést is, de valójában csak tüzérségi támadást folytattak a település ellen.

A helyzet tényleg feszült. Kijev a tűzszünet megszegésével vádolja a felkelőket, miközben ők csak válaszolnak az ukránok támadásaira. Folyamatos támadás éri Donyeck Kujbisevszkij kerületét is, amely területének kétharmada már így is lakatlan. Az ukránok Peszki település környékéről támadják ezt a városrészt. A Sztarognatovka melletti magaslatok már rég ukrán irányítás alatt állnak, de most mégis arról nyilatkoznak, hogy azt sikerült elfoglalniuk. „Ukrajna fegyveres hadereje elfoglalja az általuk kontrollált magaslatot, ahonnan támadásokat intéznek a településeink ellen. Ennek az akciónak az a célja, hogy növeljék a katonáik harci morálját, ami az utóbbi időben elég alacsony” – mondta Eduard Baszurin, a donyeckiek katonai parancsnoka.