Ketyeg az államcsődbomba


A héten folytatódik Ukrajna és legnagyobb magánhitelezői között a tárgyalás az ország adósságleírásának lehetőségeiről. Az ukrán pénzügyminiszter szerdán házhoz megy a Templetonhoz a megegyezésért. Paradox módon vannak kötvényesek, akik a kudarcnak drukkolnak – írja a napi.hu.

A hírek szerint a héten San Franciscóba, az ukrán államadósságot birtokló magánbefektetőket vezető Franklin Templeton székhelyére utazik Jaresko ukrán pénzügyminiszter. A Financial Times szerint ha nem sikerül megállapodni a magánbefektetőkkel, akkor az ukránok azzal fenyegetőznek, hogy fizetési moratóriumot rendelnek el devizában kibocsátott államkötvényeikre.

Az ukrán pénzügyminisztérium szerint a szerdai tárgyalási időpont lesz a végső alkalom, hogy az ország megegyezzen hitelezőivel annak az 500 millió dollárnyi kötvénynek a lejárata előtt, amelynek ellenértékét szeptember 23-án kellene kifizetni a hitelezőknek. Ha nincs siker, azt ukrán pénzügyminisztérium megkezdi a finanszírozási alternatívák kidolgozását az IMF által is támogatott programjához.

A felek közötti huzavona már régóta tart, Ukrajna reményei szerint adósságterheit 15,3 milliárd dollárral csökkentené az IMF által támogatott 40 milliárd dolláros programja segítségével. Az ukránok azt szerették volna elérni hogy a hitelezők engedjék el a fennálló adósság mintegy 40 százalékát, a 8,9 milliárd dollárnyi ukrán kötvényt birtokló magánbefektetőket képviselő csoport, a Franklin Templeton vezetésével viszont vitatja ennek szükségességét. Az ukránok arra hivatkoznak, hogy az ország gazdasága a (polgár)háborús helyzet miatt gyakorlatilag az összeomlás, az állam pedig a fizetésképtelenség szélére került. Ugyanakkor a magánbefektetők vitatják, hogy a helyzet ennyire súlyos lenne.

A hitelezők állítólag utolsó javaslatként már belementek volna egy 10 százalékos adósság-elengedésbe, amelyhez opcióként járult volna, hogy esetleg többet fizetnek az ukránok, ha pozitív fordulat áll be a gazdaságban.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők közben arról értekeznek, hogy ráadásul nem minden hitelező érdekelt abban, hogy valóban létrejöjjön a megállapodás. Ukrajna ugyanis a tárgyalások folyamán egyelőre rendben fizette hiteleinek részleteit, egy kemény csőddel ugyanis sokak szerint csak rontana tárgyalása pozícióján. A szeptember 23-án lejáró kötvénysorozat tulajdonosai így még jól is járhatnak azzal, ha nincs megállapodás, mivel ekkor egyes spekulációk szerint az ország még fizetne, s ezek a kötvényesek teljesen megkapnák pénzüket.

Ugyanakkor több elemző úgy vélte, megállapodás hiányában a kemény ukrán csőd veszélye nagyon magas.