Kijev figyelmeztette az EBESZ-t, hogy beveti a tüzérséget a felkelők megállítására


Továbbra is lőtték keddre virradóra a felkelők Donyeck megye déli részét, ezért Kijev értesítette az EBESZ-t és nyugati partnereit, hogy ha nem szűnnek a minszki egyezményben tiltott fegyverekkel elkövetett támadások a katonák állásai ellen, az ukrán kormányerők fenntartják maguknak a jogot a tüzérség bevetésére – jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője.

A szóvivő beszámolt arról, hogy előző este nyolc órától 122 milliméteres aknavetőkkel és 152 milliméter kaliberű önjáró tüzérségi eszközökkel lőtték a a déli frontszakasz ukrán ellenőrzésű oldalát a Donyeck és Mariupol között fekvő Sztarohnatyivka és Csermalik településeknél. Hozzátette, hogy éjfél előtt néhány perccel elhallgattak a tüzérségi fegyverek, ugyanakkor a helyzet továbbra is feszült maradt a térségben.
A hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében szintén beszámolt az említett két dél-donyecki településnél történt, “orosz katonai támogatással” végrehajtott felkelő támadásokról. A jelentés szerint hétfőn este hat óra és éjfél között összesen 95-ször szegték meg a felkelő erők a tűzszünetet.
Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt egy katona esett el és 13 sebesült meg a harcok övezetében.
Eduard Baszurin, a donyecki felkelők parancsnok-helyettese keddi sajtótájékoztatóján az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy támadást kezdeményeztek Donyeck megye déli részén, Mariupol térségében. Szavai szerint Sztarohnatyivka településnél hat harckocsival és hat gyalogsági katonai járművel megkíséreltek behatolni a “népköztársaság” területére. Baszurin kijelentette, hogy heves harc bontakozott ki a szemben álló felek között, de a “népköztársaságiak” egyik lövészdandárja “magabiztos vereséget mért az ellenségre”, és visszavonulásra kényszerítette.
Baszurin közölte, hogy a Donyecki Népköztársaság felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit, hogy alaposan vizsgálják ki a kormányerők behatolási kísérleteit a dél-donyecki térségben.

mti