Moszkva önmérsékletre és felelős magatartásra szólította fel Kijevet


Moszkva felszólította Kijevet, hogy tanúsítson önmérsékletet, és felelőtlen tetteivel ne akadályozza a minszki megállapodás teljesítésének folyamatát – áll az orosz külügyminisztérium keddi sajtóközleményében.

“Sajnálatos módon rendkívüli mértében felerősödött Kijev háborús retorikája” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. Ezt a kijelentést azzal indokolja a tárca, hogy az ukrán kontaktcsoport a legutóbbi minszki találkozón nem írta alá a “gyakorlatilag elkészült és egyeztetett” megállapodást a nehézfegyverek kivonásáról a front mentén húzódó – 30 kilométer széles – ütközőzónából. Moszkva szerint az ukrán hatalom “ellentmondást nem tűrve, bizonyos veszélyekre és provokációkra hivatkozva” nyilatkozatokat tett a korábban kivont nehézfegyverek és tüzérségi rendszerek harcállásaikba való visszatelepítéséről.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője a nap folyamán közölte, Kijev értesítette az EBESZ-t és nyugati partnereit, hogy ha nem szűnnek a minszki egyezmény által tiltott fegyverekkel elkövetett támadások a katonák állásai ellen, az ukrán kormányerők fenntartják maguknak a jogot a tüzérség bevetésére.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport alcsoportja múlt héten is eredmény nélkül fejezte be kétnapos tárgyalását a fehérorosz fővárosban. A dokumentum szövegét – amelyre az orosz külügy is utalt – nem sikerült egyeztetniük, így aláírás nélkül ért véget a találkozó, azzal az ígérettel, hogy később ismét összeülnek tárgyalni.

mti