Deportálás és halálbüntetés várja a Jobb Szektor fehérorosz tagjait


Fehéroroszország egy oroszpárti államként ismert, ezért nehéz is elhinni, hogy állampolgárai közül a Jobb Szektorhoz csatlakoznak. Rusztam Dok, aki a neve alapján lehet, hogy nem igazi Majdan-hívő, a Jobb Szektor tagja, és utálja az orosz “vatnyikokat” (fanatikus orosz nacionalisták – a szerk.), Putyint pedig mindennél jobban gyűlöli.

A Rusvesna adatai szerint a Jobb Szektor sorai között nagyjából 50 fehérorosz van. Legalább is volt, mert a legutóbbi harcok alatt néhányukat meghalt. Igyekeznek együtt maradni, és nagyrészt a Fehéroroszország taktikai csoportja egységben vannak. De ugyanúgy megtalálhatóak az Ajdar, az Azov és más zászlóaljakban is.

Rusztam tudja, hogy már sohasem térhet haza, ezért állampolgárságot kért Ukrajnától, hiszen Fehéroroszország törvényei szigorúan büntetik a zsoldosokat. Az ukrán hatóságok viszont elutasították a kérelmét. Még csak menekült státuszt sem kapott annak ellenére sem, hogy az ukrajnai tevékenységéért a hazájában halálbüntetés is fenyegeti. Az ukrán hivatalnokok nem foglalkoznak azzal a nacionalistával, akinek még csak pénze sincs.

A Jobb Szektor és a büntetőzászlóaljak sorai között azonban nemcsak fehérorosz, hanem több száz orosz, moldáv kanadai és más európai zsoldosok is harcolnak a felkelők ellen.