Kijev szerint fokozódnak a támadások


A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint az utóbbi hetek “legforróbb” napja volt a szerdai a kelet-ukrajnai fronton, ahol a felkelők 152-szer sértették meg a tűzszünetet.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban két katona esett el és tíz sebesült meg a harcok övezetében. A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleménye szerint a leghevesebb támadások a korábbi napokhoz hasonlóan ismét Donyeck környékét érték, ahol 102-szer nyitottak tüzet a felkelők a front ukrán ellenőrzésű oldalára. A minszki megállapodás szerint tiltott Grad rakéta-sorozatvetőket, illetve 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket is bevetettek.

A frontvonal déli szakaszán, Mariupol térségében is intenzíven támadták a fegyveres erők állásait, Talakivka és Sztarohnatyivka települést Gradokkal sorozták meg. Donyecktől északra, Artemivszk térségében, Kirove falunál lőtték 152 milliméteres aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel a katonákat.

Kijev az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőihez fordult csütörtökön azzal a kéréssel, hogy “gondosan rögzítsék” a Moszkva támogatását élvező felkelők által elkövetett “durva” tűzszünetsértéseket. Közben az EBESZ-megfigyelők a Twitter közösségi oldalon biztosítottak mindenkit afelől, hogy nem készülnek elhagyni Donyeck városát. A héten a megyeközpontban a szállásukhoz közel négy páncélozott autójukat gyújtották fel ismeretlen tettesek, Kijev szerint azért, hogy megfélemlítsék a megfigyelőket. Az incidensért egyébként egymást vádolja Kijev és a donyecki felkelők vezetése. A megfigyelői küldöttség heti jelentésében eközben ismét beszámolt róla, hogy szenet szállítanak ki a Donyec-medencéből Oroszországba. A misszió által megfigyelt szállítmányok Gnukovo határátkelőn át léptek be Oroszországba.

A hadműveleti parancsnokság hírszerzési információkra hivatkozva közölte, hogy folyamatosan nő a lakosság elégedetlensége a felkelő területeken a “megszállókkal” szemben. “Az emberek végre kezdik érteni, hogy az (Oroszországból jött) zsoldosok csak pusztítást, viszályt és bűnözést hoztak a Donyec-medencébe” – fogalmazta meg a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) sajtószolgálata. (mti)