Rászoruló iskolások javára indított akciót az Ökumenikus Segélyszervezet


Iskolakezdés együtt! címmel hirdetett országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekek beiskolázásának támogatására.

Az akció keretében segítséget kapó ezer gyermeket a segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből választották ki, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. A hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek is kap beiskolázási segítséget. A nehéz sorsú iskolásokat gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal támogatja szervezet, negyven hívás a 1353-as adományvonalra egy tanszercsomagot jelent.
Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek felzárkózási programjaiban résztvevő, mintegy 300 diákot támogatja egész évben.
A segélyszervezet felkérésére készült kutatásból kiderül, hogy az iskolás gyermeket nevelő válaszadók mintegy felének jelentős, nehezen megoldható kiadást jelent az iskolakezdés, további 8 százalék vállalhatatlannak nevezte a beiskolázással járó kiadásokat. A Kutatópont reprezentatív felmérése szerint a válaszadók 30 százaléka gond nélkül, önerőből fedezi a kiadásokat, 60 százalék más, jellemzően élelmiszervásárlásra fordítandó költségek csökkentésével oldja meg a beiskolázást. A megkérdezettek 8 százaléka baráti, családi kölcsönöket, további 1 százalék hitelt vesz fel, hogy a legfontosabb tanévkezdéshez szükséges eszközök rendelkezésre álljanak az első becsengetésre.

A 1353-as adományvonalon hívásonként és sms-enként 250 forinttal, valamint online a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes oldalon lehet támogatni a kezdeményezést. A nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat, emellett Budapesten és Pest megyében 120 helyen az Express Pay terminálokon keresztül is hozzá lehet járulni az akció sikeréhez - közölte a segélyszervezet csütörtökön az MTI-vel.

mti