Sokféle fertőző kórt kiszűrtek a migránsoknál


Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig a migránsok között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t több migránsnál is kimutattak, és HIV-, illetve hepatitis C-fertőzöttet, valamint hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már – tudta meg a Napi Gazdaság.
Teszteket azonban csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit, így azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH) lapunk kérdésére elmondták: az idei első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel. Jellemzően a következő fertőzésekre szűrik a migránsokat: tuberkulózis (tbc), HIV-fertőzés, szifilisz (luesz), hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapot, hepatitis B és C, lepra, illetve bőrparazita (tetű, bolha, atka). Csak trópusi körülmények között terjedő megbetegedésekre értelemszerűen nem szűrnek, olyan heveny fertőzésekre sem, amelyek az ideérkezésig már lezajlódhattak. Alapvetően a krónikus fertőzésekre van értelme szűrővizsgálatot végezni, illetve olyan megbetegedésekre, amelyek Magyarországon és a szomszédos európai országokban is előfordulnak – tették hozzá.
A tartósan itt tartózkodó migránsoknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el. Az elrendelt szűrések általában meghatározott betegségekre vonatkoznak, de a járványügyi helyzet alapján a járási tiszti főorvos más döntést is hozhat.
Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.
A menedékkérők egészségügyi szűrése és orvosi ellátása is vállalkozási szerződés alapján történik a befogadó állomásokon és a menekültügyi őrzött befogadó központokban – erről már a belügyminiszter adott tájékoztatást. Pintér Sándor egy írásbeli képviselői kérdésre válaszolva közölte: orvost főállásban egyik szervezeti egység sem alkalmaz, viszont július 15. óta egy közegészségügyi és járványfelügyelő is szolgálatát teljesít a bicskei befogadóállomáson.
A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a befogadóállomásokat működtető Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal augusztus 18-ig meghosszabbította annak a közbeszerzési eljárásnak a határidejét, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra. A kizárólag járványügyi feladat ellátásával kapcsolatban tervezett tenderkiírás pedig, amelyről korábban a Napi Gazdaságnak nyilatkoztak, még nem jelent meg.