Dengue-láz Ukrajnában


         Dengue-lázzal fertőződtek ukrán turisták Thaiföldön. A három illető repülőgéppel érkezett Moszkvában, innen autóbusszal utaztak tovább Harkovba.

„Kiderült, hogy Phuket szigetén nyaraló turisták egyike már itt rosszullétre panaszkodva orvoshoz fordult, a két másik férfinél Harkovban jelentkeztek először a tünetek. A szimptómák alapján a harkovi orvosok felismerték a betegséget. A betegeknek segítséget nyújtottak, a környezetüket nem fenyegeti veszély. Ukrajnában még senki sem hallt bele ebben a fertőző betegségbe” – nyilatkozta a Harkovi Megyei KÖJÁL szakorvosa.

A dengue-vírust leginkább szúnyogok terjesztik. Kimondottan a dengue-láz ellen nincs kezelés. A tünetektől függően a különböző betegeknek eltérő kezelésre van szükségük. Néhányan otthon gyógyulhatnak, míg egy egészségügyi szakdolgozó figyelemmel kíséri az állapotukat. Vannak, akik jobban lesznek, ha több folyadékot isznak, míg másoknak intravénás folyadékra és vérátömlesztésre lehet szüksége – olvasható az Állami Egészségügyi és Járványügyi Szolgálat közleményében.