Klímaváltozás: vége a mellébeszélésnek, 2015. jelentős év lehet


Évről-évre melegebb van, a bolygó átlaghőmérséklete az idén elérte a kritikus szintet.  Számos rekordot döntött az idén a hőség, napok óta ismét 40 Celsius-fok közelében tanyázik a hőmérő higanyszála. Nem kétséges: elérte az eddigi legmagasabb szintet a klímaváltozás. A Föld klímájának visszafordíthatatlan megváltozása ellen folyamatos a küzdelem, amelyen 2015. történelmi jelentőségű lehet. A pápa minden keresztény ügyévé téve enciklikát adott ki róla, megváltozott a hozzá kapcsolódó közhangulat és az emberek szerepét ebben már senki nem vitatja. Véget ért a mellébeszélés.

– A Földi ökológiai rendszer leromlása olyan lejtő, aminek nincs alja, bármeddig eljuthatunk rajta – tájékoztatta a sonline-t Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának projektvezetője. – Legrosszabb esetben akár a Mad Max filmek világából ismert sivatagos, lepusztult világba is juthatunk, ahol majd maroknyi ember küzd a vízért és az élelemért; nyilván ezt érdemes lenne elkerülni.

A klímaváltozás visszafordíthatatlan, de meg lehet állítani. A tudományos világ ma egyetért abban, hogy mostanában tartunk ott, ahol még stabilizálni lehetne a helyzetet, ami így is évtizedekbe telik. Mert ha nem cselekszünk, akkor fokozatosan olyan természeti folyamatok indulhatnak be, amelyek tovább rontanak a helyzeten, olyan spirált létrehozva, amiből nem lehet kimászni.
– Az átlaghőmérséklet öt fokkal nőhet, amiben nem az a legrosszabb, hogy nyáron 40-45 fok is lehet, hanem az, hogy teljesen átalakul az éghajlat – tette hozzá. – Magyarországon eltűnhet a nyári csapadék, ami áttevődhet télre és a téli hó átalakulhat esővé, teljesen ellehetetlenítve a mezőgazdaságot.

Benkő Dániel szerint a veszély reális: már most érezzük, hogy télen alig van hó, nyáron meg hetekig tartanak a hőhullámok. Ez csak rosszabb lehet. Olvadnak a jégtakarók, az Északi-sarkvidék 2020-2030-ra nyaranta teljesen jégmentessé válhat, a tengerszint emelkedése veszélyezteti az emberiségnek azt a felét, akik a tengerpartok menti tíz kilométeres sávban él. Megjelenhetnek az országban eddig ismeretlen betegségek, például a trópusi betegségeket terjesztő rovarok, vízi élőlények. A korábban szokatlan árvíz, viharok, hőhullám, hideghullám, tornádó egyre gyakrabban jelentkezhetnek. És pont azért, mivel korábban ritkák voltak, nem vagyunk rájuk felkészülve.

 

Extrém időjárás: nehezen alkalmazkodik a szervezet

A kismamák és az idősek is nehezen bírják a nagy hőséget és a klímaváltozás következményeit. A kismamákat megviselik az idei nyár tartós hőhullámai. A szervezet egy ideig tud alkalmazkodni, aztán kimerül, mondta Gyócsi András kaposvári szülész-nőgyógyász magánorvos. Amiatt is nehezebben jutnak enyhüléshez, hogy sokan közülük nem mernek a legnagyobb melegben megmártózni a természetes vizekben, mert attól félnek, hogy elkapnak valamilyen fertőzést, pedig a szakorvos szerint nyugodtan mehetnének. A kánikulában fontos a megfelelő folyadékpótlás, és a lakás hűtése. A legnagyobb hőhullámok alatt nem kiemelkedő a szülések száma, inkább az ezt követő frontok, vagyis az időjárás-változások idején indulnak be a szülések.

A tartós hőhullám az egyik legveszélyesebb légköri helyzet, ilyenkor bizonyítottan megnő a halálozások száma. Kutatások szerint ez olyan időseket is érinthet, akik enélkül még évekig élhetnének. Az extrém hőhullámok 70-80 ezer emberéletet követelhetnek Európában.