Mégsem az eltűnt maláj gép darabjait találhatták meg


A nemrég a Maldív-szigeteken partra vetődött tárgyak között eddig nem találtak olyat, amely a tavaly eltűnt maláj utasszállító repülőgéphez tartozó roncsdarab volna – közölte pénteken Liow Tiong Li maláj közlekedési miniszter a szakértői vizsgálatot követően.
Hozzátette, hogy a szigeteken partra sodródott tárgyak vizsgálata még folyamatban van. A maláj kormány a hét elején küldött szakértőket a Maldív-szigetekre, hogy megvizsgálják az ott partra vetődött, a jelentések szerint roncsdaraboknak tűnő tárgyakat. Az ismeretlen eredetű tárgyakat az utóbbi hetekben találták a szigetcsoport egyik atollján, de csak azután keltették fel a hatóságok érdeklődését, hogy a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalálták a rejtélyes körülmények között eltűnt Boeing 777-es gép csűrőlapját.

Újraindult a kutatás
Ezután intenzív kutatás indult az Indiai-óceánnak ezen a részén további roncsok után.
Egyes szakértők az indiai-óceáni tengeráramlatok irányának ismerete alapján kételkednek abban, hogy a Réuniontól 3000 kilométerre északra található Maldív-szigeteken is felbukkanhatnak az eltűnt repülő roncsai, mert az már a darabok olyan sodródási nyomvonalát feltételezi, amelyben sok tengeráramlatnak kellett szerepet játszania viszonylag rövid idő alatt.
A Malaysia Airlines malajziai légitársaság MH370 járata Kuala Lumpurból indult Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, de egy órával a felszállás után eltűnt a radarok képernyőjéről. A Réunion szigetén talált csűrőlap az első nyom a gép utáni kutatás során. A szigeten és környékén azóta is kutatnak további roncsdarabok után.

mti