Odessza nem kér a „szivárványos-menetből”


Az Odesszai kerületi bíróság betiltotta az augusztus 15-re tervezett „egyenlőség menete” felvonulást, amely a másság és az egyenlő jogok védelmében került volna megrendezésre „Odessza-pride” név alatt –írja a tass.ru.

A város rendőrfőnöke a bíróság előtt kijelentette, hogy nem áll módjában biztosítania rendezvény zavartalan lefolyását, mivel több polgári szervezet is bejelentette, hogy „aktívan meg kívánják akadályozni a rendezvényt”. A feltételek és a tervezett felvonulás részleteinek tanulmányozása után a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy „reális veszélyben forog a város közrendjének megőrzése, valamint a polgárok testi épségének és egészségének biztosítása, ezért megtiltjuk az Odessza-pride nevű felvonulás megrendezését” –áll a bírósági közleményben.

A városi adminisztráció egyenlőre tartózkodik a bírósági döntés kommentálásától, ám korábban a polgármesteri hivatal is visszautasította a kisebbségek ilyen irányú kérelmét. A felvonulás szervezői korábban többször megerősítették, hogy a tiltások ellenére szándékukban áll a város utcáin végigvonulni.

„Ha megkapjuk a hivatalos bírói végzést, nyilván fellebbezni fogunk, ha pedig egyes utcákon nem engednek minket vonulni, úgy más utcákat választunk, elég nagy város Odessza, nem adjuk fel a tervünket” -jelentette ki a felvonulás egyik szervezője Alina Rachuba. Véleménye szerint már többszáz jelentkezőt beregisztráltak a felvonulásra, sok külföldi vendéget is várnak.

Rachuba szerint próbálkoztak egyes radikális mozgalmak, mint az „Odessza önvédelem”, az „Automajdan” és a „Jobb Szektor” vezetőivel tárgyalások útján megegyezni, hogy a felvonulás idején azok nem támadnak rájuk. A helyi vallási közösségek vezetői kérvénnyel fordultak a város polgármesteri hivatalához, hogy az tiltsa meg a „provokatív jellegű, közízlést sértő” felvonulást.

Ukrajna és az EU viszonyában a másság elismerése az egyik olyan probléma, amelynek megoldása még várat magára, habár Brüsszel már többször felszólította Kijevet, hogy segítse elő a hasonló jellegű rendezvények ügyét.