Autonómiát követel a kárpátaljai magyar és ruszin kisebbség (videó)


Magyarok és ruszinok közösen tüntettek ma Munkács belvárosában. A több mint félszáz demonstráló azt követelte, hogy az ukrán hatalom teljesítse az 1991-es referendum döntését és biztosítson autonómiát Kárpátaljának – számolt be a vsapravda.info.
A hírportálnak telefonon nyilatkozó Jurij Kravcsuk, a Munkácsi Népi Tanács elnöke elmondta, hogy a demonstrálók magyar és ruszin zászlókat lobogtattak. Azt követelték, hogy Petro Porosenko államfő teljesítse az 1991-es referendum döntését és biztosítson autonómiát Kárpátaljának.

A magasba emelt transzparenseken olyan és hasonló feliratok voltak olvashatók, mint:
„Kárpátalja nem kér a szélsőségesekből és a terrorizmusból”,
„Porosenko ismerd el a nép akaratát”,
„A ruszinok – ősi szláv népek”,
„Éljen a magyar-ruszin testvériség”.

Az internetes hírportál párhuzamot vél felfedezni a kissebségek aktivizálódása és Viktor Baloga, ellenzéki parlamenti képviselő hatalommal való szembefordulása között. Ráadásul Baloga pártja a Jedinij Cent (Egységes Közép) hatalomellenes plakátokkal árasztotta el vidékünket az elmúlt hetekben, emellett a pártszervezet általános engedetlenségre uszító nyílt levélben fordult a lakossághoz. A portál azt is megjegyzi, hogy a politikus évek óta finanszírozza a ruszin mozgalmakat.
Emlékeztetőül az 1991 december 1-én tartott voksoláson a szavazók 78%-a támogatta Kárpátalja önrendelkezését az ezen belül létrehozandó beregszászi autonóm magyar körzet létrehozására 81% mondott igent. Ilyen formán az ukrán állam és a törvényhozás, lényegében véve 1991 óta folytonos alkotmányos mulasztásban van.