Eduard Baszurin: Kijev csapatokat von a frontvonalra és háborúra készül


A DNR Védelmi Minisztériuma a normandiai négyek vezetőihez fordult kérve tőlük azt, hogy figyeljenek fel az ukrán hadsereg készületeire, mert Kijev újabb harcokra készül – írja a DAN Eduard Baszurinra, a DNR katonai parancsnokára hivatkozva. „A normandiai négyek vezetőihez és az egész világközösséghez fordulok azt kérve, hogy figyeljenek fel az ukrán kormány tevékenységére, akik a nemzetközi kötelességeinek ellentmondva háborúra készülnek a Donbásszon” – mondta Baszurin.

Baszurin szerint az ukránok az utóbbi napokban 22 nehézfegyvert vontak a frontvonalra. „A felderítőink adatai szerint hat önjáró löveget vontak Dalnij település környékére, amelyek valószínűleg a 93. brigádhoz tartoznak. Verhnyetroicke mellett egy 70 fős egység tartózkodik, amelyeket harckocsikkal és három önjáró löveggel erősítettek meg. Netajlovo település környékén négy Grad rakétakilövő egységet láttak. A Novogrodszkij környéki tüzérségi egységet három rakétakilövő egységgel és három D-30 tarackkal erősítették meg” – mondták a donyeckiek.

Baszurin jelentéséből az is kiderül, hogy az elmúlt öt nap alatt legalább 5600 töltetet lőttek a DNR békés településeire. „Csak a Gradokkal 1580 rakétát lőttek, q 122 és 152 mm kaliberű tüzérséggel 2013 lövedéket,120 és 82 mm kaliberű aknavetőkkel 1094 aknát, harckocsikból pedig 646 bombát. Mindez arról tanúskodik, hogy az ukránok háborúra készülnek” – mondta Baszurin.