Elítéltek egy keresztény cukrászt, mert nem akart tortát csinálni egy homoszexuális-esküvőre


Nem hivatkozhat vallási meggyőződésére az a cukrász, aki nem készítette el egy azonos nemű pár esküvői tortáját – mondta ki az amerikai Colorado állam fellebbviteli bírósága csütörtökön.
Jack Phillips amerikai cukrász azzal indokolta, hogy nem készíti el egy homoszexuális pár esküvői tortáját, hogy ez az ő keresztény hitének elveivel ütközik. Elmondása szerint nem okoz problémát neki, hogy kiszolgálja a melegeket, azonban egy esküvői torta elkészítése sértené a hitét.

Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után pedig Coloradóban szerettek volna ünnepelni.

A cukrász ügyvédei kilátásba helyezték a döntés elleni fellebbezést a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, hiszen mint mondták, “a régóta dédelgetett amerikai szabadság” csökken, ha Phillipsnek a művészi tehetségével olyan ügyet kell szolgálnia, amivel nem ért egyet.
A bírósági döntés értelmében a tortarendelést visszautasító cukrászt pénzbírsággal sújthatják, ha a jövőben is előfordul vele hasonló eset.

Az amerikai legfelsőbb bíróság ebben az évben legalizálta az azonos neműek házasságát az egész országban, így a mostani döntést a melegjogi aktivisták újabb győzelemként értékelték.

Júliusban egy hasonló esetben 135 000 dollár (37,8 millió forint) kártérítést kellett fizetnie egy oregoni cukrászatnak, amely visszautasította egy azonos nemű pár esküvői tortájának elkészítését két évvel ezelőtt.

mti