Gazprom: kijev 29,2 milliárd dollárral tartozik


A Gazprom 29,2 milliárd dollárt követel a Naftogaz Ukrajnától – írja az RBK a Gazprom jelentésére hivatkozva. A dokumentumból kiderül az is, hogy a Gazprom pontosította követeléseit ahhoz képest, amennyit a Stockholmi Kereskedelmi Kamara Választott bírósági Intézeten keresztül igényelt 2015. június 12-én. Akkor 23,838 milliárd dollárt követeltek az ukránoktól, de Alekszej Miller, a gázóriás vezetője még májusban bejelentette, hogy további 8,197 milliárd dollár kintlévőséget regisztráltak a Naftogaztól.

A teljes követelt összeg így 29,477 milliárd dollár. A stockholmi bíróság meghallgatása 2016. február márciusára van tervezve.

A Gazprom közben az is elárulta, hogy mennyivel tartoznak neki a donbásszi gázért.

A Naftogaz tartozása a donbásszi gáz miatt 217 millió dollár – írja a RIA Novosztyi a Gazprom jelentésére hivatkozva. Alekszej Miller június 26-i jelentése szerint 704 millió köbméter gázt szállítottak a DNR és LNR területére ami 212 millió dollárnak felelt meg. „A dél-kelet ukrajnai gázszállításokért felhalmozódott egy tartozás 2015-ben, ami elérte a 217 millió dollárt” – olvasható a Gazprom jelentésében.

A Gazprom szerint a Naftogazzal kötött szerződéseknek megfelelően szállítottak gázt a Donbásszra ezért az ukránoknak kell érte fizetnie.