Baloga a hadiállapotról


A hatalom megint a hadiállapotról beszél, a hogyha és az amikor kötőszavakat használva. Érthetetlen számomra, hogy az ország vezetői miért ragaszkodnak ennyire ehhez a hibrid keleti ellenálláshoz. A konfliktus hátrányairól a katonák és a szakértők már egy éve figyelmeztettek. Ennek ellenére a kormány arra törekszik, hogy a keleti kérdés továbbra is bizonytalan maradjon – írja Facebook-bejegyzésében Viktor Baloga ellenzéki parlamenti képviselő – reagálva Turcsinov előző napi kijelentésére.
A politikus szerint ennek két magyarázata van: a kormányzat fél olyan döntést hozni, amit az ukrán társadalom egy része nem fogadna el, vagy abban reménykednek, hogy rövid időn belül a helyzet enyhülni fog. Úgy vélem, hogy az ukránok többsége már rég megértette, hogy az elkövetkező években Donbássz nem kerül vissza az országhoz, legalábbis olyan státuszban, amely tönkretenné azt…

Baloga úgy véli a kormány fél definiálni az érintett területek státuszát, nem meri háborúnak nevezni a keleti konfliktus, ezzel támadási felületet biztosítanak az orosz diplomáciának és a Kreml európai szövetségeseinek. Ráadásul az említett régiókat nem szankcionálják. Az időről-időre megélénkülő harcok, pedig komoly katonai kiadásokat jelentenek az ország számára. Mindeközben vezetőink azt szajkózzák, hogy kötelességünk gondoskodni az állampolgárainkról, vagyis etetni Donbásszt az ellenállást vezető két parancsnokkal Givivel és Motorolával együtt.

Ma már a nyugati országrészben élő nemzeti érzelmű ukránok is azt mondják, hogy itt az ideje annak, hogy a nemzetközi jogok alapján megszállt területeknek nevezzék a keleti régiót. Ugyanis ezzel minden egyes probléma, ami ott kialakult, a megszállók problémája lesz és nem pedig Ukrajnáé. A kormányzat ehelyett hibrid alkotmányt akar, és időnként napirendre tűzi a hadiállapot kérdését, amivel fenyegeti Oroszországot és a Nyugatot is.
Biztos vagyok benne, hogyha így fogjuk folytatni, akkor a részvételünk nélkül nemcsak Donbássz sorsáról fognak dönteni, hanem egész Ukrajna sorsáról. A kormánynak előbb vagy utóbb választania kell… – írja közösségi oldalán Baloga.