Halálba menekülnek az ATO-ból visszatérő katonák


Míg európai országokban a harctérről visszatérő katonákkal pszichológusok foglalkozna, addig Ukrajnában a katonák pszichés problémáival egyáltalán nem törődnek. A konfliktus kitörése óta több mint száz katona vetett véget az életének – derül ki az ukrán TSN hírcsatorna összeállításából.
Az ukrán hadügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig 136 öngyilkosságot regisztráltak. Ugyanakkor a tárca hivatalosan nem kommentálja problémát, azt, hogy a terrorellenes műveletek (ATO) helyszínéről hazatérő katonák többsége depresszióval és az öngyilkossági hajlammal küzd. Ugyanakkor az önkéntes mozgalmak már a vészharangokat kongatják. A volontőrök állítása szerint semmilyen szisztematikus munka, rehabilitáció ellátás nem folyik a mentális zavarokkal küszködő katonákkal. Mivel nincs államilag kidolgozott program a pszichológiai segítségnyújtásra, ezért az önkéntesek próbálják ezt a feladatot is ellátni.
Fejlett országokban bevett gyakorlat, hogy a harci cselekmények helyszínéről visszatérő katonákat nem engedik rögtön haza, például Franciaországban Ciprusra küldik pihenni őket. Az ukrán katonákat viszont teljesen magukra hagyják.
A riportban bemutatják egy 24 éves önkéntes katona kálváriáját, aki megpróbált végezni magával, de túlélte az öngyilkossági kísérletet.
Egy bevetés során barátja és egyben bajtársa aknára lépett, a fiút darabokra tépte a robbanás. A fiam mindezt végignézte, ráadásul egy műanyag zsákba szedegette össze barátja maradványait” – mesélte a megrázó történtet a fiú apja.
Az édesapa elárulta az amúgy fizikálisan és mentálisan erős fia megtörve és meggyötörve tért haza, italozni kezdett, sírt, amikor a barátjáról mesélt. Egy korházban – gyomorproblémái miatt kezelték – próbált végezni magával, úgy, hogy kiugrott a harmadik emeleti kórterem ablakából. Túlélte a zuhanást, viszont súlyos fejsérüléseket szenvedett. A magánklinika főorvosa, ahol a férfit kezelik, azt nyilatkozta, hogy pszichés kimerültség és a lelki trauma vezethetett az öngyilkossági kísérlethez.
Az összeállításban Szvitlana Kaminszka a krízisközpont pszichológusa azt javasolja, a visszatérő katonák családtagjainak, hogy minél több időt töltsenek szerettükkel. Beszélgessenek egymással érzéseikről, hallgassák meg egymást. Amennyiben a katona mélyen vallásos keressenek fel egy lelkészt. Tájékozódjanak a világhálón, sok olyan portál van, ahol segítséget próbálnak nyújtani. De a légfontosabb, hogy ha úgy érzik szükséges a nagyobb baj megelőzése érdekében, forduljanak szakemberhez.