Zaharcsenko aláírta a helyi választások törvénymódosítását


A DNR vezetője aláírta a helyi választásokról szóló törvénymódosítását. A módosítás kísérő szövegében leírják, hogy a módosításra a minszki egyezmény megfelelő pontja miatt volt szükség. A donyeckiek jelentése szerint kilenc módosítást hajtottak végre.

Az egyik megtiltja az ukrán médiaszerveknek a donbásszi helyi választásokon való részvételt. „Azok a tömegtájékoztatású eszközök, amelyeknek köze van a polgárháborús gyűlölködés szításához és az erőszakra való felkiáltásokhoz, vagy pedig tudatosan terjesztett hamis információkat a DNR helyzetéről, nem vehet részt a választási folyamatokban” – olvasható a törvénymódosításban.

A módosítás szerint a DNR-nek csak azon lakosai vehetnek részt a választásokon, akik már betöltötték a 18. életévüket és legalább tíz éve a DNR területein élnek. Andrej Purgin, a DNR parlamentjének házelnöke szerint ezek a cenzusok a világ más országaiban is elterjedtek, mint például az Egyesült Államok, Franciaország, vagy pedig Anglia. A törvénymódosítás elfogadása mellett 73 képviselő szavazott, egy pedig tartózkodott.

A módisítás engedélyt ad a külföldi szervezeteknek, hogy részt vegyenek a választások megfigyelésében. A választásokra október 18-án, vagy pedig november elsején kerül sor.