Ma zárul a mozgósítás hatodik hulláma


Ma éjfélkor Ukrajnában így Kárpátalján is lezárul a részleges mozgósítás hatodik hulláma – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkarának sajtószolgálata. Előzetes adatok szerint országosan 40-50 százalékra teljesítették a kitűzött tervet. A mobilizáció idei évre tervezett utolsó szakasza hatvan napig tartott, ugyanakkor a védelmi tárca nem zárta ki, hogy a helyzet alakulásától függően még az idén sor kerülhet a mozgósítás hetedik, nyolcadik és kilencedik hullámára is.

A tartalékosokat tavaly a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus áprilisi kirobbanása óta három hullámban mozgósították. Idén az első, sorrendben a negyedik mozgósítás január 20-án kezdődött és 90 napig tartott. A következő áprilisban indult és bár hatvan naposra – június 8-án zárult volna – tervezték, a védelmi minisztérium tíz nappal meghosszabbította az eredeti határidőt. Ezt a lépését a szaktárca azzal magyarázta, hogy nem sikerült teljesíteni a kitűzött keretszámokat. Így nem volt szünet az ötödik és a hatodik hullám között. Az előző behívási szakaszhoz hasonlóan a mostani is hatvan napig augusztus 17-ig vagyis ma éjfélig tart.
Míg az első öt alkalommal csak tartalékosokat mozgósítottak, addig az utolsó hatodik hullámban azokat is, akik korábban nem teljesítettek katonai szolgálatot. Oleg Vinnickij ezredes, a megyei hadkiegészítő parancsnoka egy korábbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy azokat, akik ezelőtt soha nem szolgáltak a fegyveres erőknél, lövésznek vagy gépkocsivezetőnek képezik majd ki. 40 nap ehhez bőven elegendő, tette hozzá, tapasztalatai szerint ennyi idő alatt harckocsit vezetni is meg lehet tanulni.

A hatodik hullámban a kárpátaljai hadkiegészítők dolgozói nem válogattak a módszerek között, ha a behívók kézbesítéséről volt szó. A közúti ellenőrző pontokon, határátkelőkön, hivatalokban, sőt vonatokon és helyközi buszjáratokon is razziáztak az egyenruhások. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a felsőoktatási intézményekben a végzősök a diplomát csak a behívó átvétele fejében kapták kézhez. Az utolsó hetekben lefülelt csempészeket és kisebb szabálysértőket is a bíróság helyett a hadkiegészítő parancsnokságokra küldték.

Kárpátalján a részleges mobilizáció ötödik hullámában a Kijev által előirányzott 800 helyett csak 400 személyt tudtak mozgósítani, ennek ellenére a hatodik szakaszban 1100 férfit akartak behívni az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda kötelékébe. Azt most még nem tudni, hogy Kárpátalján mennyire teljesítették a kitűzött keretszámot. Viszont Hennagyij Moszkal a napokban arról számolt be, hogy egy héttel a vége előtt vidékünkön 27 százalékot értek el, ennél rosszabbul csak Ivano-Frankviszk megye állt 25 százalékos mutatóval. A megyei közigazgatás elnöke közleményében közölte, hogy négy százalékkal a Volóci járás a sereghajtó a megyében, a Nagyszőlősi 10, a Técsői pedig 13 százalékra teljesítette az előirányzott tervet. Moszkal külön kiemelte Beregszászt, ahol 88 százalékot értek el, holott az előző, ötödik hullámban itt voltak a legrosszabbak a mutatók. A kormányzó szerint kielégítő a helyzet a Perecsenyi és a Nagybereznai járásban, előbbi 65, utóbbi 50 százaléknál tart. A nagyobb városok közül Ungváron 35, Munkácson 38, Csapon 27, míg Huszton 17 százalékban teljesítették a mobilizációs tervet.

A Védelmi Minisztériuma nem zárja ki, hogy sor kerül a mobilizáció hetedik hullámára. Erről egy korábbi sajtótájékoztatóján beszélt Petro Mehed. A miniszter-helyettes a donbásszi események alakulásától teszi függővé, hogy lesz-e hetedik, nyolcadik, vagy akár kilencedik hulláma a részleges mozgósításnak. Elmondása szerint most aktívan azon dolgoznak, hogy növeljék a szerződéses katonák számát.