Az Egyesült Államok drónokat küld az ukrán hadseregnek


Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a következő négy évben 50 százalékkal megnöveli a drónjai jelenlétét Ukrajna, Irak, Szíria, a Dél-kínai-tenger és Észak-Afrika légterében – írja a LifeNews.

2011 óta ez lenne az amerikai drón program első megerősítése, aminek köszönhetően megnövekedne az információgyűjtés a konfliktus területeken.

Philip Breedlove amerikai tábornok szerint ebben az évben sokkal több információra volt szüksége a megfelelő megfigyelésre több régió fölött is, beleértve Ukrajnát is.

„Információra van szükségünk, és előre tudnunk kell Moszkva terveiről, ami segíteni fog minket, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket és helytelen számításokat, illetve abban is segít, hogy szükség esetén készek legyünk” – mondta Breedlove áprilisban.

A New York Times adatai szerint a program a támadó drónok felhasználását is magába foglalja, ami Barack Obama elnöksége alatt az egyik legdinamikusabban fejlődő program. A jogvédők szerint a világ különböző országaiban legalább háromezer ember halt meg a drónok támadásaitól.