Elmaradt a magyar gázszállítás Ukrajnába

Employees stand near valves and pipes at a boosting compressor station (BCS) on the East Poltava gas field near the village of Kovalivka, in Poltava region, June 27, 2014. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE  - Tags: ENERGY BUSINESS) - RTR3W2GV

Nem érkezett földgáz Ukrajnába hazánkból augusztus 11-én és 12-én, annak ellenére, hogy szomszédunk állami gázszállítója ezt korábban kérte – írta a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva a Napi Gazdaság.
A magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-től mindkét nap 1900 köbmétert várt a Naftogaz, de az adatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem volt mozgás Ukrajna felé a beregdaróci állomáson.
Az orosz hírügynökség megemlítette, hogy korábban az ukrán média az FGSZ-re hivatkozva írt az augusztus 11-re vonatkozó szállítási kérésről. Emlékeztetett, hogy szomszédunk felől a rendszeren napi 16 millió köbméter gáz érkezhet. Magyarország július 1. óta nem szállít Ukrajnának gázt, július 15. óta pedig csak Szlovákiából érkezik az energiahordozó az országba. A reverz gázszállítás felújításáról Makszim Beljavszkij, az Ukrtranszgaz szóvivője a múlt héten elmondta, augusztusban 100 ezer köbméter földgázt vásárolnának Magyarországról – írta az Energiainfó hírportál. Az ukrán állami gázszállító cég képviselője hozzátette, a gáz megvan, de csak akkor szállítanak, ha a számlán megjelenik az ellenérték.
Az Ukrtranszgaz és az FGSZ májusban írt alá megállapodást egy, a magyar–ukrán határon átívelő gázvezeték egyesítéséről. Kijev így akarja létrehozni a Magyarországra szállított orosz földgáz virtuális reverz bázisát. A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába évi 26 milliárd köbméter, az ellentétes irányban évi 6,1 milliárd köbméter.