Jacenyuk: mindenki gondoskodjon saját magáról


Arszenyij Jacenyuk kormányfő rezsiköltségek csökkentése helyett azt javasolja a lakosságnak, modernizálják a fűtési rendszerüket és szigeteljék házaikat, lakásaikat.
A miniszterelnök erről szokásos heti televíziós felhívásában beszélt. Azt mondta, ha az emberek kevesebbet akarnak fizetni az energiahordozókért, akkor lássanak hozzá házaik szigeteléséhez, valamint cseréljék le elavult, sokat fogyasztó kazánjaikat.
Azt mondta, a kazáncseréhez hitelt is kérhetnek az állami takarékbanktól (Oscsadbank), valamint az Ukrgazbanktól. Sőt, egyeseknek 20-30 százalékban az állam dotálni fogja a modernizáció költségeit. Hogy pontosan kiknek, és milyen módon, arra nem tért ki.
Az idén Ukrajnában átlagosan 60 százalékkal nőttek a kommunális díjak. 25 százalékkal a víz, 55 százalékkal a csatornázási díjak, 72 százalékkal pedig a fűtés. A parlamentben ugyan alakult egy bizottság, melynek feladata volt az új tarifák felülvizsgálata, de a testület munkája a lakosság számára semmi jóval nem ért véget.
Petro Porosenko elnök ráadásul rendeletileg megtiltotta, hogy a rezsidíjak alacsonyabbak legyenek az önköltségi árnál, azaz az állam semmit sem kíván dotálni. Az államfő mindennek tetejébe még azt is megvétózta, hogy a rokkantak és az egyedülálló nyugdíjasok alanyi jogon jussanak hozzá a szubvencióhoz.