Lavrov: Kijev támadásra készül Kelet-Ukrajnában


Oroszországot aggasztják az utóbbi napok fejleményei Kelet-Ukrajnában, mert úgy tűnik, hogy Kijev további harci cselekményekre készül – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján egy, az ukrán válságot érintő kérdésre válaszolva.

Lavrov azt mondta, hogy Oroszországot valóban aggasztja az, ami a minszki megállapodás februári aláírása óta Kelet-Ukrajnában történik. Az orosz külügyminiszter közölte, hogy naponta beszél John Kerry amerikai és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel a kelet-ukrajnai helyzetről, és Franciaországot is – mint a megállapodást szavatoló országot – tájékoztatják a fejleményekről.

A “normandiai négyek” (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) kérésének eleget téve a délkelet-ukrajnai konfliktusban érintett felkelők és Kijev képviselői között több tárgyalást is folytattak arról, hogy létrehozzanak egy demilitarizált övezetet Sirokine településnél, és 15 kilométerre visszavonják a frontvonaltól a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyvereket. Az orosz külügyminiszter szerint azonban mindeddig nem sikerült megállapodniuk a szemben álló feleknek, mert Kijev megváltoztatta az álláspontját. A kontaktcsoport ukrán képviselője a legutóbbi, augusztus eleji minszki találkozón sem írta alá megállapodást a front mentén húzódó – 30 kilométer széles – ütközőzónából való fegyverkivonásról.

Szergej Lavrov szerint a felkelők “jó szándékuk jeléül” kivonták egységeiket és az ott telepített fegyvereiket Sirokinéből, s arra számítottak, hogy Kijev viszonozza a gesztust. Ez azonban nem történt meg – mondta, hozzátéve, hogy bár az Azov önkéntes zászlóalj elhagyta a települést, az ukrán reguláris hadsereg egységei viszont megjelentek ott. A külügyminiszter szerint az utóbbi napok fejleményei ukrán részről így további harci cselekmények előkészületeire utalnak.

Lavrov emellett reményét fejezte ki, hogy a kontaktcsoport jövő héten esedékes találkozója hozzájárul a Kijev, illetve Luganszk és Donyeck közötti párbeszéd létrejöttéhez. Szerinte Kijev állandóan megpróbálja elkerülni ezt, vagy saját álláspontját próbálja ráerőltetni a két felkelő “fővárosra”, pedig a közvetlen párbeszéd lenne “az összes Minszkben aláírt megállapodás lényege”. Hozzátette: “enélkül természetesen nem fogunk tudni előrelépni”.

mti